Minden Joomla! honlap egy hagymához hasonlít: rétegekből épül fel. Egy komplett portál, amelyet akár naponta öt-hatszáz egyedi látogató látogat meg, akár harminc plugin-ból, modulból és komponensből is állhat. Nagyon ritka eset, amikor egy olyan kiegészítőt találunk, ami pontosan megfelel elképzeléseinknek. Az esetek többségében ugyan megtaláljuk azt az összetevőt, ami nagyjából megfelelőnek bizonyul, de az szinte sosem működik úgy, ahogy azt szeretnénk. Gyakran olyanokkal keresnek meg, hogy egy - már meglévő - modul nem illik bele az oldalba és rendezetlen kinézetet kölcsönöz weboldaluknak. Ilyenkor programozói tudásra van szükség, hogy a kiszemelt kiegészítő pontosan olyan legyen, mint amilyet Ön elképzelt.

Vegyünk pár egyszerű példát:

  1. Önnek egy VirtueMart alapú webshopra van szüksége. A több oldalas dokumentációt átolvasva - nagy nehézségek árán - feltelepíti és konfigurálja a webshopot. Ön szükségesnek érzi, hogy a megrendelés visszaigazoló levélben megjelenjen - pl. az összes üzletének az elérhetősége, ahol a megrendelő átveheti a terméket. Az alap rendszer ilyet nem tud.

  2. Önnek szüksége lenne egy beépített közösségi gombsorra, azonban a legtöbb plugin-ban nincsen benne minden megosztási funkció. Az esetek többségében ezt két-három beépülő modulból lehetne megoldani, ehelyett a JoomLap.hu olyat készít, amilyet Ön elképzelt.

  3. Ön szeretne egy részletes kapcsolatfelvételi űrlapot. A legtöbb űrlap csak alap funkciókat ismer: név, email cím, üzenet tárgya és szövege. Tételezzük fel, hogy Önnek több ilyen mezőre lenne szüksége, mint például egy telefonszám vagy egy weboldal elérhetősége. Ilyen esetben szintén egy hozzáértő programozóra van szükség. Vannak olyan rosszakaró program részletek, amelyek elárasztják postafiókunkat kéretlen levelekkel, ha nem látjuk el egy biztonsági beállítással. Ilyen lehetőség például az úgynevezett CAPTCHA kód. Bizonyára Ön is találkozott már ilyen biztonsági képpel, amin számok és betűk kombinációja található.
     

Pár példa a JoomLap.hu-ról:

  1. Komponens
    A JoomLap.hu egy előre elkészített kapcsolatfelvételi űrlapot használ, hogy Ön kényelmesen és pontosan tudjon árajánlatot kérni. Ez a rendszer kezdetben csak egy szöveges üzenet elküldésére volt képes, azonban rendkívül megkönnyítette és megrövidítette a mostani rendszer kiépítését. Kiegészítettem különböző form-okkal, leprogramoztam a kiküldendő levél sablonját és megszületett egy olyan komponens, amelyhez hasonlót nem találunk más honlapokon.

2. Modul
A "Referenciáim" oldal egy előre elkészített kép-megjelenítő modulon alapszik. A modul egy viszonylag látványos, ugyanakkor gyárilag rengeteg hibával (bug-gal) elkészített egység. A hibák javítása után arra volt szükség, hogy minden kép mellé lehetőség legyen szöveget írni. A szöveg egy fix karakterszámot nem haladhatott meg és pontosan a kép mellett kellett megjelennie.